Informasjon om Sushi

Sushi er ris med eddik som er toppet med fisk eller grønnsaker. Ingrediensene kan også være fylt inn i ruller pakket inn i tang. De vanligste fiskene som brukes både i Oslo og resten av Norge er laks, tunfisk, kveite og piggvar.

oslo-sushi-trygtSiden man serverer fisken rå er det viktig å følge de nødvendige forholdsreglene for sushi, spesielt med tanke på hygiene og for å unngå bakterier i maten. Fisken skal fryses ned mot minus 20 grader celcius minst et døgn, gjerne opptil fem dager. Dette gjelder ikke oppdrettsfisk som er fri for bakterier og kan benyttes ubehandlet.

Mattilsynet pålegger oss som serverer Sushi å påse at matvaren når den omsettes har gjennomgått nødvendig behandling som nedfrysing, enten selv eller hos leverandør. Dette må vi også dokumentere gjennom å beskrive hvordan de kontrollene vi gjør for å ivareta potensiell helserisiko med matvaren som tilbys. I 2006 førte endret regelverk til økt dokumentasjonskrav når det gjelder behandling av Sushi.

De tre vanligste variantene av Sushi er Nigiri som er en liten risball toppet med rå fisk, Maki som er ruller av tang fylt med ris, rå fisk og grønnsaker, og i tillegg er sashimi vanlig. Denne japanske retten består av rå fisk eller annen sjømat med tilbehør som for eksempel syltet ingefær og soya.

suppe-i-oslo

For å lage perfekt sushi-ris er eddiklake nødvendig. Bruker du vanlig eddik framfor kinesisk eller japansk eddik må den vannes ut. Etter at risen er kokt opp på vanlig måte, blander man inn en eddikblanding med sukker og salt som er forsiktig varmet opp. Den må være avkjølt for å unngå at risen blir for klebrig. Det er rundkornet ris man bruker til å lage sushi-ris. Man kan til nød også bruke grøtris. Husk å aldri lage sushi-ris i kjøleskap. Da blir den tørr og mister smak. Isteden bør den lagres i ris-kar med et oppvridd kjøkkenhåndkle eller plastfolie over på et mørkt og litt kjølig sted.

Skal du spise Sushi i Oslo? Gjør som Oslo Puls! Velkommen til oss.

Les NRK sin test av Sushi i Oslo